PRIMERES PASSES AMB ELS BLOCS

FONT: Apuntes sobre blogs

Amb aquest post encetem la publicació d'una sèrie d'articles al voltant dels blocs i de la seva aplicació en el camp educatiu. En aquest article inicial intentarem donar resposta a les primeres preguntes que es podria fer qualsevol docent que es plantegés la possibilitat d'emprar els blocs amb una finalitat pedagògica. Comencem, doncs, pel principi.

QUÈ ÉS UN BLOC?
Bàsicament, un bloc no és més que un espai personal d'escriptura a Internet en el qual el seu autor/a publica articles o notícies, anomenats posts, que poden contenir text, hipervincles, imatges, sons, vídeos, etc. Els nous continguts s'afegeixen via web des del propi navegador i sense necessitat de cap altre programa auxiliar. A cada article d'un bloc, els lectors poden escriure els seus comentaris i l'autor donar-los resposta, de manera que és possible establir un diàleg.
És un dels recursos web 2.0 més importants i un dels serveis més populars de la xarxa. La utilitat del bloc depèn de la nostra pròpia necessitat, és a dir, podem crear un bloc d'una matèria concreta, un bloc personal, per a un curs en concret o per a un centre. Hi publicarem de manera ràpida, senzilla i atractiva la informació, activitats o experiències que desitgem mostrar i aconseguirem la interacció amb els/les lectors/es, escriptors/es, gràcies als comentaris i a d'altres utilitats que podrem afegir com, per exemple, les enquestes.

A continuació, us deixem una presentació on, de manera visual, expliquem en què consisteix un bloc i mostrem algunes de les seves aplicacions didàctiques. Per realitzar-la ens hem basat en la magnífica presentació sobre el tema publicada per Néstor Alonso a Slideshare. Cliqueu aquí per anar-hi.

QUÈ ÉS BLOGGER?

Blogger és un servei gratuït de Google per crear blocs. Per tant, hi podem accedir amb les nostres dades del compte de correu de Gmail. Els blocs de Blogger tenen unes característiques molt adequades per al seu ús educatiu, que es resumeixen en la seva facilitat d'ús i en la possibilitat d'incorporar elements interactius i multimèdia, molt apropiats per a l'aprenentatge. Aquest mateix bloc, allotjat a Blogger, és un bon exemple de bloc d'aula.


A continuació us deixem l'enllaç al bloc del professor i blocaire Alejandro Valero, molt útil per aquells que vulgueu iniciar-vos en l'aventura de crear un bloc. Es tracta d'un bloc sobre Blogger exhaustiu i ben estructurat, pensat per començar pas a pas, però que també us permetrà aprofundir, si ho desitgeu, en aquells aspectes de Blogger més tècnics i no tan coneguts.


EXISTEIX ALGUNA PLATAFORMA PER PUBLICAR BLOCS DIFERENT DE BLOGGER?
Existeixen moltes plataformes on podem publicar el nostre bloc. Algunes són, des del punt de vista de l'edició web, més completes que Blogger, però també més complexes i difícils de fer anar. Wordpress és, sens dubte, una de les més potents de la xarxa. Si us ve de gust investigar, cliqueu aquí per accedir-hi i registrar-vos-hi. Podeu consultar també aquest enllaç, on trobareu una llista de 40 serveis gratuïts d'allotjament de blocs.

Nosaltres ens centrarem a partir d'ara en Blogger, ja que, com hem comentat més amunt, ens sembla una plataforma ideal per emprar-la en educació per la seva simplicitat i la seva vinculació amb la resta de serveis que ofereix Google.


QUANT TEMPS NECESSITO PER CREAR UN BLOC?


La veritat és que en menys de dues hores es pot crear, configurar i dissenyar un bloc, a més de començar a fer els primers passos amb la creació d'entrades i activitats. Però cal tenir en compte que una característica dels blocs és que es pot fer molt amb poc. És a dir, el nostre bloc es pot omplir d'activitats interessants amb els següents elements:
  • El text és el principal actiu d'un bloc, compartint protagonisme amb els elements multimèdia. Amb una mica de creativitat, es poden elaborar activitats atractives per als alumnes o els lectors. Milers de blocs se sustenten en la paraula escrita, que no ha perdut el seu atractiu amb l'arribada d'internet, ans al contrari, ha guanyat adeptes que ara expressen les seves experiències, opinions i coneixements de manera més directa i sincera.
  • Els enllaços són l'essència d’internet, perquè ens porten a qualsevol lloc del ciberespai per completar els nostres coneixements i per obrir-nos a d’altres experiències. Amb un parell d'enllaços podem ensenyar als nostres alumnes un món nou per conèixer i experimentar.
  • Les imatges parlen per si soles sovint, i sempre han estat el principal atractiu visual de la web. Però si les acompanyem d'un text inspirat i d'enllaços interessants, llavors es poden crear activitats molt completes. Les imatges sempre han servit per il·lustrar els coneixements, i a internet són imprescindibles.
  • Els elements multimèdia són la nena bonica del ciberespai, la més mimada i la més estimada. No és per menys, però cal tenir cura que no ens embafin. Un vídeo ens embruixa, i pot mantenir els nostres alumnes en silenci i treballant!
  • Les activitats interactives suposen un altre nivell en el bloc, i exigeixen un esforç especial a l’hora de crear exercicis amb les aplicacions apropiades, però això ja ho explicarem en propers articles.
Amb tots aquests materials, es pot fer un bloc en un parell d’hores, però després cal mantenir-lo amb entusiasme i bon ritme. No és fàcil, i molts blocs moren en l'intent, però fins i tot en aquest cas, l'experiència de crear un bloc i donar-li una mica de vida és de les més agradables i agraïdes que coneixem. I com nosaltres pensen milions de persones, els habitants de la blogosfera.

0 comentaris:

Publica un comentari