Cada cop més, els audiovisuals s'integren en l'educació. El seu ús ha evolucionat ràpidament des d'un producte només per a visionar i consumir a l'aula, fins a esdevenir una poderosa eina de creació i difusió de continguts educatius en mans dels alumnes.
A continuació teniu alguns exemples d'audiovisuals que podem decidir crear amb el nostre alumnat ordenats per nivell de dificultat, els d'elaboració més senzilla al principi, els de realització més complexa al final.
Vídeo muntatges d'imatges fixes
Vídeos d'animació stop-motion
Curtmetratges de ficció realitzats pels alumnes
Documentals i reportatges creats pels alumnes
Un cop decidit el format, es tracta que desenvolupeu la idea. També podeu decidir primer la idea i decidir el format a posteriori.
Un cop decidit què es vol fer, s'ha de començar a definir per mitjà del guió literari. Heu de desenvolupar l'argument seguint l'esquema d'inici-nus-desenllaç. Aquí trobareu algunes indicacions per fer-ho (cliqueu). Si esteu interessats en aquest mòn, podeu consultar el llibre: El libro del guión de Syd Field.
En la mesura del possible, elaboreu un storyboard que reculli les escenes principals que haureu de rodar i els plans que voleu fer. La següent fitxa, creada per l'equip Espurna, pot ajudar molt els alumnes en aquesta fase del procés.
Un cop ja teniu el guió, us heu de posar en marxa amb el rodatge. Heu de decidir qui seran els actors i les actrius, decidir els escenaris de rodatge (i si és documental, decidir què voleu rodar i quins testimonis busqueu), preparar la càmera (si no és digital amb disc dur, recordeu de portar suport per a la gravació -CD, miniDV, etc.)-. Aquesta fase de pre-producció és essencial que la tingueu ben lligada per a estalviar-vos temps i garantir l'èxit de la vostra producció. De fet, podeu escollir una persona que faci de director i que s'encarregi de coordinar les tasques.
Edició: Un cop heu enregistrat tot el material que us fa falta per a crear el vostre producte AAVV, haureu de descarregar-lo de la càmera a l'ordinador i començar-lo a editar. Per editar-lo podeu fer servir un programa que ens ve instal·lat amb el Windows per defecte que es diu Windows Movie Maker (també el podeu descarregar gratuitament a la web de Microsoft) o bé un editor de vídeo gratuït, senzill però molt efectiu, com VideoPad. Hi ha programes molt coneguts i més complets com el Pinnacle Studio o l'Adobe Premiere Pro, però són de pagament, i d'altres que són lliures, com el Virtualdub o l'Avidfree. Per començar, amb el Movie Maker o el VideoPad és més que suficient, tot i així en aquest article trobareu software lliure d'edició de vídeo que podeu fer servir com a alternativa (cliqueu aquí).Recordeu-vos d'afegir música, efectes i crèdits al vostre vídeo. També heu d'exportar-lo en un format que sigui reproduible a l'ordinador (avi, mpeg, etc.).
Depenent del que pesi, el podrem penjar a blip.tv, al youtube, a Vimeo o al megavideo. Per l'Edu3.cat hem de tenir usuari de l'XTEC, sinó no podrem accedir-hi. Un cop penjat el vídeo, el podreu publicar al vostre bloc, compartir-lo i socialitzar-lo. Però per això no us amoineu, ens ho mirarem durant la formació.
RECURSOS
- Article on s'expliquen els diferents softwares lliures per editar vídeo digital
- Materials orientatius CNICE (MEC)
- Els plans cinematogràfics
- XTEC Cinema
- Cinescola
- Com fer un anunci (Barcelona Activa)
- Experiència educativa (fem un anunci)
- Activitat educativa que té com a tasca final la creació d'un vídeo (DiversiTAC)
- Article on s'expliquen els diferents softwares lliures per editar vídeo digital
- Materials orientatius CNICE (MEC)
- Els plans cinematogràfics
- XTEC Cinema
- Cinescola
- Com fer un anunci (Barcelona Activa)
- Experiència educativa (fem un anunci)
- Activitat educativa que té com a tasca final la creació d'un vídeo (DiversiTAC)
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada