COM CREAR UN BLOC AMB BLOGGER

Per començar a escriure un bloc, el millor servei que podem escollir sens dubte és Blogger. Es tracta d'una plataforma de fàcil ús, ideal per tots aquells que s'inicien en l'apassionant univers de la blocosfera. Només cal escriure a la barra d'adreces del nostre navegador http://www.blogger.com o fer clic sobre aquest enllaç. Llavors apareixerà la pàgina principal de Blogger, on realitzarem tres senzills passos per crear el nostre bloc.


1. PRIMER PAS: CREAR UN COMPTE
Aquesta primera fase només és necessària si no disposem d'un compte de Google (Gmail). Si en tenim, hem d'escriure el nostre nom d'usuari (correu) i contrasenya a la part superior de la pàgina d'inici tal com es mostra a la imatge.

Llavors haurem d'omplir un breu formulari on triarem el nom que apareixerà com a autor del bloc i dels articles. Podem optar per un àlies o nickname, o pel nostre nom real. Tot seguit activarem la casella d'acceptació dels Termes de servei i clicarem sobre la fletxa Continua per passar a la següent fase.

Si no disposem d'un compte de Google, clicarem sobre l'enllaç de color carbassa Crea un bloc i completarem el formulari que ens apareixerà tot seguit.



En aquest formulari, cal incloure el següent:
1. Un compte de correu electrònic ja existent (hotmail, yahoo, xtec...), que haurem de copiar sencer dues vegades.
2. Una contrasenya que també haurem d'escriure dos cops per evitar errors. Haurà d'estar formada per una combinació de, com a mínim, vuit lletres i/o números.
3. El nom que apareixerà com a autor del bloc i dels articles. Podem optar per un àlies o nickname, o pel nostre nom real.
4. La nostra data de naixement.
5. Una verificació, que consisteix a escriure les lletres distorsionades que apareixen en un petit rectangle. Això es fa per evitar que ordinadors dedicats a omplir la xarxa de publicitat o spam creïn comptes automàticament.
6. Activar la casella d'acceptació dels Termes de servei.
7. Cliquem sobre la fletxa Continua, i passem a la següent fase.


2. SEGON PAS: ASSIGNAR UN NOM AL BLOC
En aquesta fase simplement triarem un nom pel nostre bloc, que podrem canviar més tard, i li assignarem una adreça d'internet, també anomenada URL. És important que aquesta adreça sigui curta, sempre amb minúscules, sense accents ni lletres especials, com la "ç" o la "ñ", i sense espais. L'adreça sol ser el nom del bloc o el nom de l'autor, però podem posar el que vulguem. Al nostre bloc de prova, anomenat "El bloc de les Ciències Socials", li hem assignat aquesta adreça: "elprofessordesocials". Després Blogger afegeix la part final de l'URL i queda així:
http://elprofessordesocials.blogspot.com
Però abans de continuar hem de fer clic a la pestanya "Comprova'n la disponibilitat" per veure si l'adreça que hem pensat ja ha estat escollida per algun altre usuari. Sol succeir sovint que l'URL ja està en ús, així que cal esmolar l'enginy. Si això succeeix, ens avisen amb el missatge: "Aquesta adreça de bloc no està disponible. Et proposem els suggeriments següents: ..."
I ara cliquem sobre la fletxa Continua per passar al darrer pas.


3. TERCER PAS: ESCOLLIR UNA PLANTILLA
Finalment triarem una plantilla, que és el disseny general del bloc. Escollirem la que més ens agradi. No hem de tenir por a equivocar-nos, ja que podrem canviar-la sempre que vulguem.


I ja hem creat el nostre bloc amb Blogger. Ara l'haurem de configurar i començar a escriure. Però aquesta és una altra història!


4. COM ACCEDIM AL NOSTRE BLOC?
Un problema comú entre els principiants és que no saben accedir al seu nou bloc. S'hi pot accedir de dues maneres:
1. La forma més senzilla és anar a la pàgina principal de Blogger, http://www.blogger.com, i escriure-hi el nostre nom d'usuari (correu) i contrasenya a la part superior. Després cliquem sobre la pestanya Inicia la sessió per arribar al nostre Panell de control.


2. Una altra manera és escriure l'adreça completa del bloc a la barra del navegador com, per exemple, http://elprofessordesocials.blogspot.com. Quan aparegui el nostre bloc hem de clicar sobre la pestanya Entrar-hi situada a la part superior dreta de la pàgina. Llavors arribarem a la pàgina principal de Blogger i haurem de procedir com expliquem al primer punt.


Abans d'acabar aquest article només afegir que un usuari pot crear més d'un bloc amb Blogger. Quan accedeixi al seu Panell, hi apareixeran tots els seus blocs i podrà triar en quin vol escriure.  

PRIMERES PASSES AMB ELS BLOCS

FONT: Apuntes sobre blogs

Amb aquest post encetem la publicació d'una sèrie d'articles al voltant dels blocs i de la seva aplicació en el camp educatiu. En aquest article inicial intentarem donar resposta a les primeres preguntes que es podria fer qualsevol docent que es plantegés la possibilitat d'emprar els blocs amb una finalitat pedagògica. Comencem, doncs, pel principi.

QUÈ ÉS UN BLOC?
Bàsicament, un bloc no és més que un espai personal d'escriptura a Internet en el qual el seu autor/a publica articles o notícies, anomenats posts, que poden contenir text, hipervincles, imatges, sons, vídeos, etc. Els nous continguts s'afegeixen via web des del propi navegador i sense necessitat de cap altre programa auxiliar. A cada article d'un bloc, els lectors poden escriure els seus comentaris i l'autor donar-los resposta, de manera que és possible establir un diàleg.
És un dels recursos web 2.0 més importants i un dels serveis més populars de la xarxa. La utilitat del bloc depèn de la nostra pròpia necessitat, és a dir, podem crear un bloc d'una matèria concreta, un bloc personal, per a un curs en concret o per a un centre. Hi publicarem de manera ràpida, senzilla i atractiva la informació, activitats o experiències que desitgem mostrar i aconseguirem la interacció amb els/les lectors/es, escriptors/es, gràcies als comentaris i a d'altres utilitats que podrem afegir com, per exemple, les enquestes.

A continuació, us deixem una presentació on, de manera visual, expliquem en què consisteix un bloc i mostrem algunes de les seves aplicacions didàctiques. Per realitzar-la ens hem basat en la magnífica presentació sobre el tema publicada per Néstor Alonso a Slideshare. Cliqueu aquí per anar-hi.

QUÈ ÉS BLOGGER?

Blogger és un servei gratuït de Google per crear blocs. Per tant, hi podem accedir amb les nostres dades del compte de correu de Gmail. Els blocs de Blogger tenen unes característiques molt adequades per al seu ús educatiu, que es resumeixen en la seva facilitat d'ús i en la possibilitat d'incorporar elements interactius i multimèdia, molt apropiats per a l'aprenentatge. Aquest mateix bloc, allotjat a Blogger, és un bon exemple de bloc d'aula.


A continuació us deixem l'enllaç al bloc del professor i blocaire Alejandro Valero, molt útil per aquells que vulgueu iniciar-vos en l'aventura de crear un bloc. Es tracta d'un bloc sobre Blogger exhaustiu i ben estructurat, pensat per començar pas a pas, però que també us permetrà aprofundir, si ho desitgeu, en aquells aspectes de Blogger més tècnics i no tan coneguts.


EXISTEIX ALGUNA PLATAFORMA PER PUBLICAR BLOCS DIFERENT DE BLOGGER?
Existeixen moltes plataformes on podem publicar el nostre bloc. Algunes són, des del punt de vista de l'edició web, més completes que Blogger, però també més complexes i difícils de fer anar. Wordpress és, sens dubte, una de les més potents de la xarxa. Si us ve de gust investigar, cliqueu aquí per accedir-hi i registrar-vos-hi. Podeu consultar també aquest enllaç, on trobareu una llista de 40 serveis gratuïts d'allotjament de blocs.

Nosaltres ens centrarem a partir d'ara en Blogger, ja que, com hem comentat més amunt, ens sembla una plataforma ideal per emprar-la en educació per la seva simplicitat i la seva vinculació amb la resta de serveis que ofereix Google.


QUANT TEMPS NECESSITO PER CREAR UN BLOC?


La veritat és que en menys de dues hores es pot crear, configurar i dissenyar un bloc, a més de començar a fer els primers passos amb la creació d'entrades i activitats. Però cal tenir en compte que una característica dels blocs és que es pot fer molt amb poc. És a dir, el nostre bloc es pot omplir d'activitats interessants amb els següents elements:
  • El text és el principal actiu d'un bloc, compartint protagonisme amb els elements multimèdia. Amb una mica de creativitat, es poden elaborar activitats atractives per als alumnes o els lectors. Milers de blocs se sustenten en la paraula escrita, que no ha perdut el seu atractiu amb l'arribada d'internet, ans al contrari, ha guanyat adeptes que ara expressen les seves experiències, opinions i coneixements de manera més directa i sincera.
  • Els enllaços són l'essència d’internet, perquè ens porten a qualsevol lloc del ciberespai per completar els nostres coneixements i per obrir-nos a d’altres experiències. Amb un parell d'enllaços podem ensenyar als nostres alumnes un món nou per conèixer i experimentar.
  • Les imatges parlen per si soles sovint, i sempre han estat el principal atractiu visual de la web. Però si les acompanyem d'un text inspirat i d'enllaços interessants, llavors es poden crear activitats molt completes. Les imatges sempre han servit per il·lustrar els coneixements, i a internet són imprescindibles.
  • Els elements multimèdia són la nena bonica del ciberespai, la més mimada i la més estimada. No és per menys, però cal tenir cura que no ens embafin. Un vídeo ens embruixa, i pot mantenir els nostres alumnes en silenci i treballant!
  • Les activitats interactives suposen un altre nivell en el bloc, i exigeixen un esforç especial a l’hora de crear exercicis amb les aplicacions apropiades, però això ja ho explicarem en propers articles.
Amb tots aquests materials, es pot fer un bloc en un parell d’hores, però després cal mantenir-lo amb entusiasme i bon ritme. No és fàcil, i molts blocs moren en l'intent, però fins i tot en aquest cas, l'experiència de crear un bloc i donar-li una mica de vida és de les més agradables i agraïdes que coneixem. I com nosaltres pensen milions de persones, els habitants de la blogosfera.

PROJECTE 1X1

Les tecnologies de la informació i la comunicació han recorregut un llarg camí per a fomentar la innovació en l'ensenyament i millorar els processos i els resultats de l'aprenentatge. El ritme d’implantació de les TIC s’ha accelerat darrerament amb el desplegament del projecte eduCAT 1x1, que a més de noves dotacions a les aules (pissarres digitals interactives, més connectivitat wi-fi) i la disponibilitat d'un ordinador portàtil per cada alumne, comprèn el desplegament exploratori dels llibres de text en format digital. Això fa més necessària i urgent que mai l'adquisició per part del professorat de les competències professionals imprescindibles per poder desenvolupar amb èxit la seva tasca docent en l’era digital.

La presentació i els vídeos següents il·lustren les característiques principals del funcionament del projecte 1 X 1 en instituts de casa nostra.



PROJECTE 1X1  INS RIBERA BAIXA



PROJECTE 1X1 INS CALAMOT


LES MARINES