PODCASTING

En la següent presentació us mostrem tot el que sempre heu volgut saber sobre podcasting i mai no us heu atrevit a preguntar:
  • Què és un podcast?
  • Usos educatius.
  • Cercar i descarregar podcasts.
  • Subscriure's a un podcast.
  • Recursos gratuïts.
  • Fer un podcast amb l'Audacity.
  • Publicar un podcast a Goear i després al bloc.
Per realitzar aquesta presentació ens hem basat en el magnífic treball sobre el tema publicat per María Dolores Vázquez a Slideshare. Cliqueu aquí per anar-hi.

VIDEOPAD: UN EDITOR DE VÍDEO GRATUÏT SENZILL PERÒ MOLT EFECTIU




VideoPad Video Editor permet editar els nostres vídeos, sigui quina sigui la seva procedència, DVD, una càmera digital o un fitxer qualsevol.


És compatible amb la majoria de formats de vídeo i d'àudio, raó per la qual podrem treballar amb qualsevol arxiu de vídeo i afegir-li àudio sense problemes.


VideoPad també permet tallar fragments d'una pel·lícula, canviar-ne l'ordre i afegir frames o senzilles transicions, de manera senzilla i còmoda. És, doncs, ideal per preparar la nostra pròpia videoteca educativa, amb fragments de pel·lícules i reportatges, descarregats d'internet o gravats de la televisió, sense necessitat de dependre del funcionament de la xarxa del nostre centre per al seu visionat.


Així mateix, si volem convertir els nostres alumnes en intrèpids reporters de televisió o en autors dels seus propis documentals o pel·lícules, VideoPad conté les eines bàsiques perquè els nois i les noies puguin realitzar amb facilitat aquesta tasca.


VideoPad també té cura del procés d'exportació, oferint la possibilitat de convertir el nostre projecte al format ideal per al seu visionat en un telèfon mòbil, en un ordinador, en un reproductor DVD o, fins i tot, a YouTube.

RECURSOS PER A LES MATEMÀTIQUES

 GEOGEBRA
GeoGebra és un programari lliure interactiu que combina geometria, àlgebra i càlcul. GeoGebra ha rebut diversos premis i distincions d'àmbit internacional, incloent premis europeus i d'EUA per a programari educatiu.
El millor d'aquest programa és que és portable.


Cliqueu sobre la imatge per iniciar la descàrrega.

 
MATH RESOURCE STUDIO 4 PORTABLE
Math Resource Studio
és una aplicació de fàcil ús que permet crear fulls de treball matemàtics per a qualsevol nivell educatiu. Amb ells el professor o la professora pot reforçar les seves classes i millorar l'aprenentatge dels estudiants de matemàtiques.

Permet crear problemes en anglès, cosa que el fa un programa molt apropiat per treballar les matemàtiques en llengua estrangera.
El millor d'aquest programa és que és portable.


Cliqueu sobre la imatge per iniciar la descàrrega.

CALENDARI ESCOLAR 2009-10

Aquí teniu una aplicació del full de càlcul de Google Docs que s'aparta de les més habituals. Es tracta d'un calendari d'aula virtual generat a partir d'una plantilla que podreu trobar a Google Docs mateix. En aquest calendari podrem consultar en tot moment les activitats, exàmens, esdeveniments i sortides de les assignatures de Ciències Socials, Tecnologia i Informàtica a 4t d'ESO.

El manteniment d'aquest calendari és a càrrec dels alumnes i són només ells, amb la supervisió del professorat, els encarregats de revisar i comprovar que estigui contínuament actualitzat.


Per veure el calendari a pantalla completa cliqueu aquí.

RECURSOS AL WEB PER A LES CIÈNCIES SOCIALS

A continuació, afegim tres directoris de recursos web per a les Ciències Socials. El primer d'ells, en anglès, és possiblement el repositori de recursos web per a aquesta matèria més visitat del món. Els altres dos, amb recursos en castellà i en català, són força coneguts a casa nostra.


FRISOS CRONOLÒGICS

L'elaboració d'un eix o un fris cronològic és un procediment per ordenar els esdeveniments i els fets històrics en una seqüència temporal. Consisteix a situar els fets històrics sobre una línia on es representa el temps absolut o cronològic (successió regular de mesos, anys, segles...). Quan aquesta línia es presenta verticalment s'anomena eix cronològic, mentre que si es presenta de manera horitzontal, parlarem llavors de fris cronològic.


Existeixen a la xarxa diverses eines que faciliten la feina de creació de frisos cronològics. Dues de les més conegudes són Xtimeline i Timetoast. La primera opció és més pobra visualment que la segona, però té l'avantatge que permet construir frisos cronològics anteriors al s. I d.C. i no exigeix situar els fets històrics un dia i un mes concrets. Amb Timetoast, en canvi, això és obligatori, cosa que dificulta molt ubicar al fris processos històrics amb dates d'inici i final poc precises. En el cantó positiu cal dir que amb Timetoast és possible visualitzar el resultat del nostre treball al bloc, mentre que Xtimeline dóna problemes i per això no n'hem pogut posar cap exemple.


La Revolució francesa


El regnat d'Isabel II

PRESENTACIÓ

Benvinguts a aquest bloc!

Cap a on ha d'evolucionar l'educació? Potser cap a una pedagogia 2.0? Més adaptada? Més interactiva i multitasca? Més audiovisual? Més...? Si s'ha d'educar diferent aquesta generació i s'han de tractar temes socials com a part del currículum... de quines eines disposem?

Intentarem donar resposta a aquestes preguntes i a d'altres que ens anirem formulant al llarg d'aquest bloc. Tanmateix, voldríem dir-vos, abans de començar, que nosaltres creiem que existeix un valor especial en l'educació que es realitza a través de les TIC. Es tracta del valor de la capacitat de donar resposta a la nostra realitat canviant. De la possibilitat d'oferir oportunitats a les persones que formem part de la societat de la informació i del coneixement, la nostra societat d'avui en dia. De treballar per la superació de l'abisme digital que divideix pobles i, també, persones. D'incentivar la construcció d'espais de diàleg i d'entesa més enllà de les cultures immediates a les que pertanyem. De manifestar les nostres identitats en un món global, en el món d'Internet, on cadascú de nosaltres ha de trobar el seu espai.

De moment, per anar obrint boca us deixem uns vídeos i una presentació.

La generació Einstein

Web 2.0

La revolució dels "prosumers"

LA RÀDIO, UNA MANERA CREATIVA DE FER PODCAST

A continuació us mostrem un exemple pràctic de com crear una emissora de ràdio a partir de les gravacions de veu dels alumnes. L'experiència, que encara dura, es va iniciar el curs 2007-08 a l'IES Ribera Baixa del Prat de Llobregat com una activitat interdisciplinària que implicava diversos departaments (Ciències Socials, Tecnologia, Llengües estrangeres). La filosofia que impregna el projecte és convertir els alumnes en productors i difusors actius de continguts educatius. Ningú com Bertolt Brecht, bon coneixedor del mitjà, per explicar-ho:

“S’ha de transformar la ràdio, convertir-la d’aparell de distribució en aparell de comunicació. La ràdio seria el més fabulós aparell de comunicació imaginable de la vida pública, un sistema de canalització fantàstic, és a dir, ho seria si sabés no solament transmetre, sinó també rebre, per tant, no solament emetre missatges al radiooient, sinó també fer-lo parlar, i no aïllar-lo, sinó posar-s’hi en comunicació. La radiodifusió hauria, en conseqüència, d’apartar-se de qui la proveeix i convertir els radiooients en proveïdors”.

BERTOLT BRECHT (1932): “Teoría de la radio (1927-1932)”, a De las ondas rojas a las radios libres. Lluís Bassets (ed.). Barcelona. Editorial Gustavo Gili, 1981.


CREACIÓ D'ITINERARIS SONORS SOBRE UN MAPA AMB WOICES

FONT: educ@conTIC


Woices és un servei web gratuït que permet crear, compartir i escoltar ecos, gravacions d'àudio que s'enllacen a una localització geogràfica concreta o a un objecte de la vida real. No hi ha molts serveis similars a aquest i les seves possibilitats a l'aula creiem que són extraordinàriament productives i atractives, com tindreu ocasió de comprovar.


Els ecos a què es refereixen a Woices són paraules deixades per una persona en un lloc concret, que després podran ser escoltades per algú com si es tractés d'un eco de les paraules de qui les va pronunciar trobant-se en aquell indret.


Els ecos poden tractar des d’històries, art o curiositats del lloc, fins a memòries personals o, fins i tot, consells de viatger sobre allotjaments barats, ofertes de vols, etc.



La idea de crear Woices va néixer a Zafra, durant unes vacances del seu dissenyador en aquesta bonica població extremenya. Escoltem com el creador de Woices ens ho explica fent ús del seu invent.


L'objectiu final de Woices és crear una nova capa d'informació en format àudio, que ells anomenen l'ecosfera (a partir d’"ecos"), i que pretén fer del món un lloc més interessant.

Tenim la sort de comptar amb un magnífic vídeo tutorial creat per un grup d'alumnes de l'assignatura Noves Tecnologies aplicades a l'Educació de la Universitat de Múrcia.

Primera part



Segona part



Tercera part en la qual proposen l'ús de diferents fonts geogràfiques, històriques i artístiques per elaborar un treball històrico-cultural de la ciutat de Múrcia.


Els docents podem donar molts i variats usos educatius a aquesta eina. Escoltem, per exemple, un grup d’alumnes de l’IES Ribera Baixa del Prat de Llobregat que volen crear un itinerari artístic a partir de les nombroses escultures a l’aire lliure que hi ha en aquesta localitat del Baix Llobregat (http://woices.com/walk/122).





Els ecos podran ser escoltats a través de l'ordinador, un mòbil o, fins i tot, un reproductor MP3. La idea de Woices és preservar per a la posteritat la història dels llocs en forma de relats o sons a partir de les contribucions dels usuaris.

El web permet pujar àudios, o gravar-los en línia per la qual cosa només cal un ordinador amb micròfon.

Es poden enllaçar diversos woices per crear una ruta o itinerari (anomenada "walk"). Aquestes rutes són completament personalitzables enllaçant diversos woices propers entre ells, i poden tenir un sentit històric, turístic, literari, esportiu ...




Propostes didàctiques

  • Activitats per al foment de la lectura. Aquí teniu un treball realitzat pels alumnes de l'IES Dr. Peset Aleixandre de Paterna.

  • Si els alumnes van de viatge de final de curs, poden explicar de tornada el que han vist als seus pares i a la resta de companys.

  • Aquest alumne realitza una ruta explicant el Parc Nacional de Yellowstone. Els nostres alumnes podrien fer el mateix amb el Parc Natural del Montseny o, més a prop encara, amb el Parc de Collserola, a l'àrea de Ciències de la Naturalesa.

  • Un professor o professora de literatura castellana podria demanar als seus alumnes la creació d'una ruta per les ciutats on van néixer els principals poetes de la generació del 27 i recitar un poema en cadascuna.
  • A literatura catalana hom podria crear una ruta pels indrets descrits en una novel·la com, per exemple, La Plaça del Diamant, de Mercè Rodoreda.
  • La primera setmana després de tornar de vacances els alumnes podrien crear rutes explicant els llocs i monuments que han visitat durant l'estiu.
  • Els alumnes d'Anglès podrien crear audioguies sobre indrets turístics d'interès.
  • A Ciències Socials i a Llengua, els alumnes podrien gravar els seus avis contant llegendes dels pobles on van néixer; tot seguit, les geolocalitzarien per crear la ruta màgica de la memòria.
  • El límit el posa la vostra imaginació i, el que és més important, la imaginació dels vostres alumnes.

CREA LA TEVA AULA VIRTUAL AMB GOOGLE DOCS




Google Docs i Fulls de Càlcul, oficialment Google Docs & Spreadsheets és un programa gratuït basat en el Web per crear documents en línia amb la possibilitat de col·laborar en grup. Inclou un processador de Textos, un Full de Càlcul, un gestor de Presentacions i un editor de Formularis.

Podem crear documents de text, fulls de càlcul, presentacions i bases de dades des de la mateixa aplicació, important-los des del nostre ordinador o enviant-los per mitjà del correu electrònic. Els arxius s'emmagatzemen als servidors de Google, de manera que podem accedir-hi amb el nostre nom d'usuari i contrasenya des de qualsevol ordinador del món que tingui connexió a internet. Els arxius emmagatzemats poden ser exportats en diversos formats estàndard o ser enviats per correu electrònic. Durant l'edició dels documents, aquests es desen automàticament per evitar la pèrdua d'informació.

Una de les característiques més importants de Google Docs des del punt de vista educatiu és la possibilitat de col·laboració de grups de treball, a més de poder compartir els nostres arxius amb múltiples usuaris simultàniament. D'aquesta manera Google Docs permet als professors i professores crear les seves pròpies aules virtuals, compartint amb els seus alumnes qualsevol tipus de contingut educatiu que desitgin. A continuació, exposarem diverses activitats que es poden dur a terme amb Google Docs.

Amb la primera, Crea una comunitat d'investigadors-escriptors emprant Google Docs, usarem intensivament l'editor de textos per tal que els alumnes escriguin assajos sobre temes rellevants del currículum de les matèries que impartim i els comparteixin amb nosaltres i amb la resta de la classe.


La segona, L'esclavitud africana, és un exemple de seqüència didàctica en què, utilitzant les possibilitats que ofereix per al treball cooperatiu el gestor de presentacions de Google Docs, convertirem els nostres alumnes en "professors" dels seus companys.


La tercera és un model d'examen creat amb els Formularis de Google Docs. Aquests formularis poden ser enviats per correu electrònic, o bé incrustats en un Bloc o al Moodle. L'ús dels formularis va molt més enllà del disseny de proves o exàmens, ja que podem emprar-los també per manar tasques als alumnes. Les respostes queden registrades en un Full de Càlcul del mateix Google Docs, de manera que podem aplicar fórmules que ens facilitaran molt la correcció de les feines encomanades.



Altres exemples d'aplicacions educatives del Full de Càlcul de Google Docs


Quadern de notes virtual
Amb el Full de Càlcul de Google Docs podem calcular les qualificacions dels nostres alumnes i compartir-les amb ells i les seves famílies, facilitant així l'autoavaluació i el control parental.


Calendari Escolar Virtual
Permet realitzar una gestió més acurada de les activitats del grup, facilitant el control parental de les tasques encomanades, els exàmens previstos, les sortides, etc...

ELS MAPES A TRAVÉS DE LES TIC: SCRIBBLEMAPS

Scribble Maps és una manera ràpida i fàcil de fer i compartir mapes. Amb aquesta eina es pot dur a terme el següent:
- Dibuixar formes, línies i escriure.
- Situar indrets a través de marcadors i etiquetes.
- Afegir imatges.
- Enviar mapes als companys de classe i al professor.
- Incrustar el resultat en un bloc o pàgina web a través d'un embed.
- Baixar el resultat com una imatge.

A continuació trobareu el resultat final d'una activitat sobre les muralles de Barcelona realitzada per alumnes de segon d'ESO.

FEM PODCAST!

El mot podcast ve de la contracció de "iPod", el reproductor d'Apple, i el terme anglès "broadcasting" que significa difusió.
És una emissió formada per un conjunt de fitxers de so (OGG o MP3) normalment integrada en un post (missatge, anotació) d'un bloc (bitàcola o diari personal) i que es difon per subscripció amb un RSS, cosa que facilita la sindicació de continguts.
A continuació, trobareu tres exemples de podcast realitzats per alumnes de 4t d'ESO i de Batxillerat del nostre institut, l'IES Ribera Baixa del Prat de Llobregat.

MALENCONIA I

Aquí teniu una de les obres mestres del gravat de tots els temps. Durero va voler omplir-la de símbols misteriosos, de tal manera que el seu significat encara genera discussions enceses entre els experts. Els investigadors del nostre programa setmanal d'art tractaran d'oferir una mica de llum al voltant d'aquesta complexa obra.

L'ADORACIÓ DELS REIS MAGS

Aquest quadre, com ja deveu haver endevinat, tracta sobre l'adoració dels reis mags. Va ser realitzat pel famós pintor florentí Sandro Botticelli. Sabíeu que l'artista s'hi va representar? A veure si descobriu qui és!

L'EROS HOMOSEXUAL



Heus aquí l'entrevista realitzada pels alumnes responsables de la ràdio del centre a l'Èric Muñoz, autor d'un interessant Treball de Recerca sobre l'homosexualitat al llarg de la història, titulat "L'Eros Homosexual".