CREACIÓ D'ITINERARIS SONORS SOBRE UN MAPA AMB WOICES

FONT: educ@conTIC


Woices és un servei web gratuït que permet crear, compartir i escoltar ecos, gravacions d'àudio que s'enllacen a una localització geogràfica concreta o a un objecte de la vida real. No hi ha molts serveis similars a aquest i les seves possibilitats a l'aula creiem que són extraordinàriament productives i atractives, com tindreu ocasió de comprovar.


Els ecos a què es refereixen a Woices són paraules deixades per una persona en un lloc concret, que després podran ser escoltades per algú com si es tractés d'un eco de les paraules de qui les va pronunciar trobant-se en aquell indret.


Els ecos poden tractar des d’històries, art o curiositats del lloc, fins a memòries personals o, fins i tot, consells de viatger sobre allotjaments barats, ofertes de vols, etc.



La idea de crear Woices va néixer a Zafra, durant unes vacances del seu dissenyador en aquesta bonica població extremenya. Escoltem com el creador de Woices ens ho explica fent ús del seu invent.


L'objectiu final de Woices és crear una nova capa d'informació en format àudio, que ells anomenen l'ecosfera (a partir d’"ecos"), i que pretén fer del món un lloc més interessant.

Tenim la sort de comptar amb un magnífic vídeo tutorial creat per un grup d'alumnes de l'assignatura Noves Tecnologies aplicades a l'Educació de la Universitat de Múrcia.

Primera part



Segona part



Tercera part en la qual proposen l'ús de diferents fonts geogràfiques, històriques i artístiques per elaborar un treball històrico-cultural de la ciutat de Múrcia.


Els docents podem donar molts i variats usos educatius a aquesta eina. Escoltem, per exemple, un grup d’alumnes de l’IES Ribera Baixa del Prat de Llobregat que volen crear un itinerari artístic a partir de les nombroses escultures a l’aire lliure que hi ha en aquesta localitat del Baix Llobregat (http://woices.com/walk/122).





Els ecos podran ser escoltats a través de l'ordinador, un mòbil o, fins i tot, un reproductor MP3. La idea de Woices és preservar per a la posteritat la història dels llocs en forma de relats o sons a partir de les contribucions dels usuaris.

El web permet pujar àudios, o gravar-los en línia per la qual cosa només cal un ordinador amb micròfon.

Es poden enllaçar diversos woices per crear una ruta o itinerari (anomenada "walk"). Aquestes rutes són completament personalitzables enllaçant diversos woices propers entre ells, i poden tenir un sentit històric, turístic, literari, esportiu ...




Propostes didàctiques

  • Activitats per al foment de la lectura. Aquí teniu un treball realitzat pels alumnes de l'IES Dr. Peset Aleixandre de Paterna.

  • Si els alumnes van de viatge de final de curs, poden explicar de tornada el que han vist als seus pares i a la resta de companys.

  • Aquest alumne realitza una ruta explicant el Parc Nacional de Yellowstone. Els nostres alumnes podrien fer el mateix amb el Parc Natural del Montseny o, més a prop encara, amb el Parc de Collserola, a l'àrea de Ciències de la Naturalesa.

  • Un professor o professora de literatura castellana podria demanar als seus alumnes la creació d'una ruta per les ciutats on van néixer els principals poetes de la generació del 27 i recitar un poema en cadascuna.
  • A literatura catalana hom podria crear una ruta pels indrets descrits en una novel·la com, per exemple, La Plaça del Diamant, de Mercè Rodoreda.
  • La primera setmana després de tornar de vacances els alumnes podrien crear rutes explicant els llocs i monuments que han visitat durant l'estiu.
  • Els alumnes d'Anglès podrien crear audioguies sobre indrets turístics d'interès.
  • A Ciències Socials i a Llengua, els alumnes podrien gravar els seus avis contant llegendes dels pobles on van néixer; tot seguit, les geolocalitzarien per crear la ruta màgica de la memòria.
  • El límit el posa la vostra imaginació i, el que és més important, la imaginació dels vostres alumnes.

CREA LA TEVA AULA VIRTUAL AMB GOOGLE DOCS




Google Docs i Fulls de Càlcul, oficialment Google Docs & Spreadsheets és un programa gratuït basat en el Web per crear documents en línia amb la possibilitat de col·laborar en grup. Inclou un processador de Textos, un Full de Càlcul, un gestor de Presentacions i un editor de Formularis.

Podem crear documents de text, fulls de càlcul, presentacions i bases de dades des de la mateixa aplicació, important-los des del nostre ordinador o enviant-los per mitjà del correu electrònic. Els arxius s'emmagatzemen als servidors de Google, de manera que podem accedir-hi amb el nostre nom d'usuari i contrasenya des de qualsevol ordinador del món que tingui connexió a internet. Els arxius emmagatzemats poden ser exportats en diversos formats estàndard o ser enviats per correu electrònic. Durant l'edició dels documents, aquests es desen automàticament per evitar la pèrdua d'informació.

Una de les característiques més importants de Google Docs des del punt de vista educatiu és la possibilitat de col·laboració de grups de treball, a més de poder compartir els nostres arxius amb múltiples usuaris simultàniament. D'aquesta manera Google Docs permet als professors i professores crear les seves pròpies aules virtuals, compartint amb els seus alumnes qualsevol tipus de contingut educatiu que desitgin. A continuació, exposarem diverses activitats que es poden dur a terme amb Google Docs.

Amb la primera, Crea una comunitat d'investigadors-escriptors emprant Google Docs, usarem intensivament l'editor de textos per tal que els alumnes escriguin assajos sobre temes rellevants del currículum de les matèries que impartim i els comparteixin amb nosaltres i amb la resta de la classe.


La segona, L'esclavitud africana, és un exemple de seqüència didàctica en què, utilitzant les possibilitats que ofereix per al treball cooperatiu el gestor de presentacions de Google Docs, convertirem els nostres alumnes en "professors" dels seus companys.


La tercera és un model d'examen creat amb els Formularis de Google Docs. Aquests formularis poden ser enviats per correu electrònic, o bé incrustats en un Bloc o al Moodle. L'ús dels formularis va molt més enllà del disseny de proves o exàmens, ja que podem emprar-los també per manar tasques als alumnes. Les respostes queden registrades en un Full de Càlcul del mateix Google Docs, de manera que podem aplicar fórmules que ens facilitaran molt la correcció de les feines encomanades.



Altres exemples d'aplicacions educatives del Full de Càlcul de Google Docs


Quadern de notes virtual
Amb el Full de Càlcul de Google Docs podem calcular les qualificacions dels nostres alumnes i compartir-les amb ells i les seves famílies, facilitant així l'autoavaluació i el control parental.


Calendari Escolar Virtual
Permet realitzar una gestió més acurada de les activitats del grup, facilitant el control parental de les tasques encomanades, els exàmens previstos, les sortides, etc...

ELS MAPES A TRAVÉS DE LES TIC: SCRIBBLEMAPS

Scribble Maps és una manera ràpida i fàcil de fer i compartir mapes. Amb aquesta eina es pot dur a terme el següent:
- Dibuixar formes, línies i escriure.
- Situar indrets a través de marcadors i etiquetes.
- Afegir imatges.
- Enviar mapes als companys de classe i al professor.
- Incrustar el resultat en un bloc o pàgina web a través d'un embed.
- Baixar el resultat com una imatge.

A continuació trobareu el resultat final d'una activitat sobre les muralles de Barcelona realitzada per alumnes de segon d'ESO.

FEM PODCAST!

El mot podcast ve de la contracció de "iPod", el reproductor d'Apple, i el terme anglès "broadcasting" que significa difusió.
És una emissió formada per un conjunt de fitxers de so (OGG o MP3) normalment integrada en un post (missatge, anotació) d'un bloc (bitàcola o diari personal) i que es difon per subscripció amb un RSS, cosa que facilita la sindicació de continguts.
A continuació, trobareu tres exemples de podcast realitzats per alumnes de 4t d'ESO i de Batxillerat del nostre institut, l'IES Ribera Baixa del Prat de Llobregat.

MALENCONIA I

Aquí teniu una de les obres mestres del gravat de tots els temps. Durero va voler omplir-la de símbols misteriosos, de tal manera que el seu significat encara genera discussions enceses entre els experts. Els investigadors del nostre programa setmanal d'art tractaran d'oferir una mica de llum al voltant d'aquesta complexa obra.

L'ADORACIÓ DELS REIS MAGS

Aquest quadre, com ja deveu haver endevinat, tracta sobre l'adoració dels reis mags. Va ser realitzat pel famós pintor florentí Sandro Botticelli. Sabíeu que l'artista s'hi va representar? A veure si descobriu qui és!

L'EROS HOMOSEXUAL



Heus aquí l'entrevista realitzada pels alumnes responsables de la ràdio del centre a l'Èric Muñoz, autor d'un interessant Treball de Recerca sobre l'homosexualitat al llarg de la història, titulat "L'Eros Homosexual".



CONVERTEIX ELS TEUS ALUMNES EN INVESTIGADORS DE LA SEVA PRÒPIA REALITAT A TRAVÉS DEL VÍDEO


Cada cop més, els audiovisuals s'integren en l'educació. El seu ús ha evolucionat ràpidament des d'un producte només per a visionar i consumir a l'aula, fins a esdevenir una poderosa eina de creació i difusió de continguts educatius en mans dels alumnes.
A continuació teniu alguns exemples d'audiovisuals que podem decidir crear amb el nostre alumnat ordenats per nivell de dificultat, els d'elaboració més senzilla al principi, els de realització més complexa al final.

Vídeo muntatges d'imatges fixes






Vídeos d'animació stop-motion


Cliqueu aquí (1 i 2) per veure com fer-ne un.


Curtmetratges de ficció realitzats pels alumnes




Alinea al centre
Documentals i reportatges creats pels alumnes



Un cop decidit el format, es tracta que desenvolupeu la idea. També podeu decidir primer la idea i decidir el format a posteriori.

Un cop decidit què es vol fer, s'ha de començar a definir per mitjà del guió literari. Heu de desenvolupar l'argument seguint l'esquema d'inici-nus-desenllaç. Aquí trobareu algunes indicacions per fer-ho (cliqueu). Si esteu interessats en aquest mòn, podeu consultar el llibre: El libro del guión de Syd Field.
En la mesura del possible, elaboreu un storyboard que reculli les escenes principals que haureu de rodar i els plans que voleu fer. La següent fitxa, creada per l'equip Espurna, pot ajudar molt els alumnes en aquesta fase del procés.
Un cop ja teniu el guió, us heu de posar en marxa amb el rodatge. Heu de decidir qui seran els actors i les actrius, decidir els escenaris de rodatge (i si és documental, decidir què voleu rodar i quins testimonis busqueu), preparar la càmera (si no és digital amb disc dur, recordeu de portar suport per a la gravació -CD, miniDV, etc.)-. Aquesta fase de pre-producció és essencial que la tingueu ben lligada per a estalviar-vos temps i garantir l'èxit de la vostra producció. De fet, podeu escollir una persona que faci de director i que s'encarregi de coordinar les tasques.
Edició: Un cop heu enregistrat tot el material que us fa falta per a crear el vostre producte AAVV, haureu de descarregar-lo de la càmera a l'ordinador i començar-lo a editar. Per editar-lo podeu fer servir un programa que ens ve instal·lat amb el Windows per defecte que es diu Windows Movie Maker (també el podeu descarregar gratuitament a la web de Microsoft) o bé un editor de vídeo gratuït, senzill però molt efectiu, com VideoPad. Hi ha programes molt coneguts i més complets com el Pinnacle Studio o l'Adobe Premiere Pro, però són de pagament, i d'altres que són lliures, com el Virtualdub o l'Avidfree. Per començar, amb el Movie Maker o el VideoPad és més que suficient, tot i així en aquest article trobareu software lliure d'edició de vídeo que podeu fer servir com a alternativa (cliqueu aquí).
Recordeu-vos d'afegir música, efectes i crèdits al vostre vídeo. També heu d'exportar-lo en un format que sigui reproduible a l'ordinador (avi, mpeg, etc.).
Depenent del que pesi, el podrem penjar a blip.tv, al youtube, a Vimeo o al megavideo. Per l'Edu3.cat hem de tenir usuari de l'XTEC, sinó no podrem accedir-hi. Un cop penjat el vídeo, el podreu publicar al vostre bloc, compartir-lo i socialitzar-lo. Però per això no us amoineu, ens ho mirarem durant la formació.